Beaujolais nouveau

23/11/2015
- Paulina Kluga

Trzeci czwartek listopada to dla amatorów win zapewne znane święto. Swego czasu we Francji było ono niezwykle celebrowane. Dziś Beaujolais nouveau jest nadal winiarską tradycją dla wielu Francuzów.

Beaujolais nouveau to młode cierpkie wino, którego proces produkcji charakteryzuje się przyspieszonym procesem fermentacji. Zaraz po jego zakończeniu otwierane są pierwsze butelki, a odbywa się to corocznie właśnie w trzeci czwartek listopada. Jako, że jest to wino produkowane we francuskim regionie Beaujolais i jest winem z apelacją, czyli takim, które nie może być wytwarzane gdzie indziej, jakież było moje zaskoczenie kiedy spacerując uliczkami przylegającymi do wrocławskiego Rynku spotkałam kilka restauracyjek zapraszających właśnie na ten wyjątkowy trunek. Miła to niespodzianka dla miłośników wina, jako że Beaujolais nouveau powstaje w małych ilościach, gdyż jest tak wyjątkowe jedynie w roku, w którym zostało wyprodukowane.

Co prawda tegoroczny ,trzeci czwartek listopada już za nami, ale Beaujolais nouveau nadal gości na restauracyjnych stołach. Zapraszamy więc amatorów winnych rozkoszy do Wrocławia. Poczujcie przez chwilę klimat jesiennych francuskich winnic. Chętnie Was ugościmy i zdradzimy tajemnicę, gdzie we Wrocławiu można skosztować najlepszych win.

2021

Kwiecień (2) Marzec (9) Luty (8)

2020

Grudzień (2) Maj (3) Kwiecień (2) Marzec (2) Luty (2) Styczeń (2)

2019

Kwiecień (1) Marzec (1) Luty (2)

2018

Czerwiec (1) Kwiecień (1) Marzec (1) Luty (1) Styczeń (2)

2017

Grudzień (2) Listopad (1) Październik (2) Wrzesień (1) Lipiec (1) Czerwiec (2) Maj (3) Kwiecień (3) Marzec (2) Luty (2) Styczeń (2)

2016

Grudzień (2) Listopad (2) Październik (1) Wrzesień (1) Sierpień (2) Lipiec (1) Czerwiec (1) Maj (4) Kwiecień (4) Marzec (4) Luty (4) Styczeń (3)

2015

Grudzień (4) Listopad (4) Październik (5) Wrzesień (4) Sierpień (2)
News archive

Subscribe Newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close